Over ons

Achtergrondinformatie

Wij zijn tweedejaars studenten van Hogeschool Inholland Delft. Wij doen de opleiding Dier- en Veehouderij en zijn vanuit de opleiding bezig met een project over voedsel in Zuid-Holland. Dit project heeft betrekking op het Lancet dieet en op de 80/20-verhouding binnen Zuid-Holland (80% van het voedsel komt van eigen bodem en 20% van de voeding wordt geïmporteerd). Dit project is de aanleiding geweest tot het maken van deze website.

Het doel van deze website is om zoveel mogelijk mensen te bereiken zodat ze kennis over het nu nog onbekende Lancet dieet en de 80/20-verhouding binnen Zuid-Holland op kunnen doen. Daarnaast is het doel om te laten zien op welke wijze gerechten aangepast kunnen worden aan het Lancet dieet. Op deze manier kunnen mensen zich een beeld vormen van hoe het Lancet dieet binnen verschillende keukens toegepast kan worden. Verder is deze website er uiteindelijk voor bedoeld om te laten zien hoe de voedselproductie van Zuid-Holland er in de toekomst uit kan komen te zien via verschillende maatregelen. Deze website is een platform om te benadrukken hoe belangrijk het is om bij de voedselproductie en -consumptie rekening te houden met de aarde en het milieu, zodat ook volgende generaties nog van de aarde gebruik kunnen maken.

Op dit moment is het project zover gevorderd dat de huidige voedselproductie en de voedselbehoefte bij gebruik van het Lancet dieet in kaart zijn gebracht. Deze gegevens zijn met elkaar vergeleken, zodat een beeld is ontstaan van overschotten en tekorten aan bepaalde producten binnen Zuid-Holland. Vervolgens is geconcludeerd voor welke producten meer hectare grond en voor welke producten juist minder hectare grond gebruikt kan worden. Verder is een enquête uitgezet voor de inwoners van Zuid-Holland, om de interesse in het Lancet dieet en de huidige consumptie van vlees, groenten, noten, zuivel, fruit en peulvruchten te bepalen. Daarnaast is in de enquête gevraagd naar de migratieachtergrond en meest gebruikte keuken, zodat een beeld is gevormd van de eetgewoontes per keuken. In de laatste vraag in de enquête is gevraagd of mensen bereid zijn het Lancet dieet toe te passen. Deze vraag liet zien in hoeverre de inwoners van Zuid-Holland hiertoe bereid zijn. De enquête is uitgewerkt en de gegevens die hieruit kwamen zijn gebruikt om de mogelijkheden rondom de toepassing van het Lancet dieet in beeld te brengen.

Uiteindelijk is uit alle gegevens, van de HAS en van onszelf, een conclusie getrokken over de mogelijkheden rondom het Lancet dieet en de 80/20-verhouding binnen Zuid-Holland. Dit staat op deze website weergegeven via informatieve kaarten. Op deze kaarten is te zien waar producten vandaan (kunnen) komen, waar producten naartoe geëxporteerd (kunnen) worden en hoe het grondgebruik in Zuid-Holland optimaal ingedeeld kan worden. 

Op deze manier wordt weergegeven hoe het Lancet dieet en de 80/20-verhouding samen de toekomst op het gebied van voeding in Zuid-Holland kunnen verbeteren. 

Dit project is uitgevoerd met name voor de Provincie Zuid-Holland en de Voedselfamilies. Het is dan ook de toekomstdroom van deze twee organisaties om rond 2036 de 80/20-verhouding in Zuid-Holland ingevoerd te hebben en om te voldoen aan het gezonde Lancet dieet. Zij willen de voedseltransitie graag zien slagen. Studenten van HAS Hogeschool hebben eerder ook al onderzoek gedaan naar deze voedseltransitie, wat gebruikt is als basis voor dit project. Dit project wordt verder begeleid door Patrick Huntjens, lector Sociale Innovaties in het Groene Domein, en Wendy Molendijk, docent Dier- en Veehouderij vanuit Hogeschool Inholland te Delft.

Wanneer dit project afgerond is, zal gezocht worden naar een manier waarop deze website kan worden overgedragen aan de Provincie Zuid-Holland of de Voedselfamilies. Op deze manier wordt de website continu ingezet en geüpdatet voor de juiste doeleinden en via de juiste organisaties.

Provincie Zuid-Holland en Voedselfamilies

Achtergrond

Onderstaand document bevat de berekeningen die wij zelf hebben opgesteld gedurende dit project. Hierin is terug te vinden waar verschillende bevindingen vandaan komen. Daarnaast staan enkele resultaten van de enquête hierin weergegeven, inclusief enkele gedeeltes met belangrijke achtergrondinformatie. Dit geeft dus een gedeelte weer van de achtergrond waarop deze website, naast gegevens van HAS Hogeschool, is gebaseerd.

FutureFood Zuid-Holland 2019 | Alle rechten voorbehouden
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin